Ethereum

Stukje geschiedenis Ethereum werd in 2013 mede door Vitalik Buterin ontwikkeld en opgezet. De 'ether' is de betaaleenheid in het platform, vergelijkbaar met de bitcoin. Ethereum kan gezien worden als een internetproject. Het zou er voor moeten zorgen dat het uitwisselen van informatie, maar ook het vastleggen van afspraken decentraal geregeld kan worden (zonder tussenkomst van overheden, notarissen, banken of grote bedrijven).
Bij Ethereum wordt er ook gesproken over een blockchain. Om goed te begrijpen wat Ethereum doet, is uitleg over een blockchain nodig. Je kunt een blockchain zien als een groot openbaar register, in dit openbare register worden transacties bijgehouden. Doordat het openbaar is, kunnen veel mensen dus bekijken wat er in het register bij wordt geschreven en af wordt geschreven. Blockchain kan gezien worden als een technische basis onder het registreren van diverse transacties met de bitcoin (virtuele munteenheid). Alle transacties die gedaan worden, worden via servers van bedrijven (te denken aan Facebook en Google) opgeslagen en gecontroleerd. Wanneer er gekozen wordt voor blockchain, dan is dat na een tijdje niet meer nodig. Ethereum is er zodat ook mensen die geen expert zijn in blockchain er gebruik van kunnen maken. Het wordt gezien als een gemeenschappelijke taak om zo toepassingen te maken (deze was er nog niet). Ethereums worden veelal als betaalmiddel gebruikt voor diensten tussen programmeus onderling, maar je kan er ook eenvoudiger inschrijven op zogeheten ICO's (Initial Coin Offering), als een nieuwe cryptocurrency op de markt komt.

Ethereums, ook iets voor jou? Cryptocurrencies zijn er en gaan nooit meer weg, hoe graag een overheid dat ook zou willen (omdat ze de controle kwijtraken bijvoorbeeld). De enorme prijsstijgingingen van de Ethereum (van enkele centen per bitcoin in 2009, naar vele honderden nu) geeft de populariteit van de Ethereum weer. Is de Ethereum een zeepbel of is het 'The next big thing?' Er zal zeker een shake-out plaatsvinden waarbij vele crypto-munten het niet zullen redden en alleen de oprichters ervan snel geld hebben verdiend, maar de Ethereum lijkt zich stevig genesteld te hebben en de koers is nog steeds stijgende. Wil je dus in de cryptocurrency stappen, lees je dan goed in. Niemand weet wat de waarde van de Ethereum kan worden. Voorlopig zijn de stijgingen al jaren boven alle verwachtingen. Hoe langer je wacht, hoe duurder ze zullen worden.
Open een rekening op Coinbase waar je Ethereums kan kopen en waar je ze kan bewaren. Wel wordt altijd geadviseerd je aangeschafte Ethereums lokaal in een eigen wallet te bewaren en ze niet online vast te houden.

Koersverloop Ethereum